Wat is WordPress?

Wat is WordPress? Eén van de vragen die je minstens zou moeten kunnen beantwoorden als je hiermee werkt.

Wat is WordPress?

WordPress zou kort gezegd omschreven kunnen worden als:

Een CMS systeem waarmee je relatief gemakkelijk een website of blog kunt maken en onderhouden zonder hiervoor enige technische kennis in huis te hoeven hebben.

Wat in 2003 begon als blogsoftware is tot op de dag van vandaag doorontwikkeld tot een volwaardig CMS waar ook veelal grote bedrijven gebruik van maken.

Dit onder andere omdat WordPress opensource is, wat inhoud dat iedereen (indien de kennis aanwezig is natuurlijk) de broncode kan wijzigen en hierop dus kan door ontwikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan de vele thema’s en plugins die voor WordPress ontwikkeld zijn. Met behulp van deze thema’s en kun je je WordPress website helemaal naar je eigen wensen vormgeven.

En de plugins zorgen ervoor dat je extra functies aan je website kunt toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plugin die ervoor zorgt dat je je WordPress website ook in kunt zetten als webwinkel.

Al bij al een zeer krachtig systeem wat voorlopig nog wel de voorloper blijft op het gebied van Content Management Systemen.

Feitjes over WordPress

Nu je in een notendop weet wat WordPress is, wil ik een aantal feitjes met je delen om je een idee te geven van hoe groot WordPress is.

Daar komt ie:

  • De eerste WordPress versie werd ontwikkeld in mei 2003
  • Ruim 25% van de website over de hele wereld draait op WordPress
  • Er zijn meer dan 55.000 plugins verkrijgbaar
  • De tweede meest gedownloade plugin is Yoast SEO, ontwikkeld door een Nederlander

WordPress.com en WordPress.org

Wat tevens ook belangrijk is om te weten, is dat er twee soorten WordPress zijn. Namelijk WordPress.com en WordPress.org.

WordPress.com is een online platform waar dat je gemakkelijk en snel een eigen blog online kunt zetten. Je kiest een naam voor je blog wat er vervolgens uitziet als:

Jouwgekozendomein.wordpress.com

Op WordPress.org download je alleen de WordPress software die je vervolgens op je eigenlijk webhosting met eigen domeinnaam installeert.

Meer informatie hierover lees je: Verschil tussen WordPress.com en WordPress.org – Lees ze hier!

Plaats een reactie