Wil jij jouw WordPress website sneller maken? Lees dan even verder.
Want er zijn ontzettend veel aspecten die meespelen bij het juist wél of juist niét snel laden van je website. En vaak zijn er al een aantal simpele dingen die je toe kunt passen om je website met ruim 50% sneller te kunnen maken dan dat die nu is.
En moeilijk hoeft dit niet te zijn.
Inhoud van dit artikel
Website snelheid testen
Meten = weten. En dat geldt ook voor de snelheid van je website.
En alvorens je dingen gaat toepassen om je WordPress website sneller te maken, is het handig om te weten wat de prestaties van je website nu zijn.
Een handige online tool hiervoor is GTmetrix.
Zelf vind ik de ‘Fully Loaded Time’ het belangrijkste. Deze geeft namelijk aan in hoeveel seconden de website geladen wordt.
Zie hieronder het resultaat van OnlinemetWP.nl
Het kan altijd verbeterd worden, maar op zich niet verkeerd: Een laadtijd van minder dan 3 sec.
Belangrijk is dat je deze nul-meting even doet. Deze test zou je ook na iedere snelheidsoptimalisatie kunnen doen. Zo kun je precies zien welke optimalisaties
#1 De webhosting
Het eerste wat in grote mate kan bijdragen in de snelheid van je WordPress website, is de keuze van de webhosting.
Dit is toch echt wel het belangrijkste van alles. Want zonder een goede stabiele hostingprovider voor je website kun
Zie het als een huis. Zonder een echte goede fundering, heeft het ook weinig zin om de rest van je huis te upgraden.
Zorg er dus in eerste instantie voor dat je goede webhosting hebt. Met goede webhosting heb je al meer dan de helft gedaan op het gebied van het sneller maken van je WordPress website.
En om je een beeld te geven van wat voor soort webhosting je moet kiezen, heb ik ze hier even voor je op een rijtje gezet:
Hierin vinden zich de goedkopere hostingpakketten. De kosten van shared webhosting variëren vaak van minder dan één euro per maand tot ongeveer 10 euro per maand.
Bij shared hosting deel je de server waar jouw website op staat met meerdere mensen die voor shared webhosting hebben gekozen.
Een nadeel kan zijn dat wanneer iemand op de shared server bijvoorbeeld veel spam verstuurd, dit ook ten koste kan gaan van jouw website reputatie. Dit omdat jouw IP adres vaak gedeeld wordt met andere afnemers van shared hosting.
Het voordeel van shared hosting is dat de prijzen vaak heel laag liggen en kan dus een goede keuze zijn voor wanneer je begint met een website.
Ben je echter al serieus in business, dan raad ik je echt aan om te kijken naar een VPS.
VPS hosting
VPS staat voor Virtual Private Server.
Bij een VPS wordt een fysieke server opgedeeld in meerdere kleine virtuele servers. Het voordeel hiervan is dat je een eigen afgeschermde virtuele server hebt en dus niks met iemand anders deelt.
Je hebt dus virtueel alles voor jezelf:
- Schijfruimte
- CPU
- RAM
- Het bepalen van de installatie
- IP adres
In theorie deel je de hardware, maar deze wordt zo opgedeeld dat jij altijd de volle 100% van dit deel tot jouw beschikking hebt.
En doordat jij altijd die volle 100% tot jouw beschikking hebt en met niemand hoeft te delen, komt dit altijd ten goede van de snelheid van jouw WordPress website.
Al mijn websites draaien op een eigen VPS.
En ik raad het je ten zeerste aan om ook over te schakelen op een VPS. Zeker als je serieus in business bent en redelijk wat bezoekers op je website krijgt.
Dedicated server
Bij een dedicated heb je een complete server voor jou alleen. Je deelt dus geen serverruimte met iemand anders, maar hebt dus een fysieke eigen server die zelf helemaal kunt (laten) inrichten.
Een dedicated server zal bij een blog of kleine tot middelgrote webshop niet echt lonen qua snelheid.
Maar heb je een grote website of webshop met veel bezoekers. En dan heb ik het over honderden tot duizenden bezoekers per dag, dan is het overwegen waard.
Welke webhosting voor meer snelheid?
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel webhosting bedrijven.
Een aantal partijen waar ik zelf persoonlijke ervaringen mee heb wat betreft hosting en domeinnaam zijn:
- Versio
- VedaWeb
- TransIP
Dit zijn stuk voor stuk hostingbedrijven die al meerdere jaren bestaan en ook weten waar ze mee bezig zijn.
#2 Maak gebruik van een caching plugin
Met een caching plugin is het mogelijk om content statisch te kunnen laten laden.
In de regel kan statische content sneller ingeladen worden dan dynamisch content.
Normaal gesproken worden er – zonder caching – altijd dynamisch pagina’s geladen, terwijl dit ook best statische (HTML pagina’s) kunnen zijn.
Een caching plugin kan er voor zorgen dat er statisch pagina’s weergegeven worden aan de websitebezoeker zonder dat de websitebezoeker hier ook maar iets van ziet of merkt.
De caching plugin – wat nog meer kan – maakt in dit geval van een dynamisch pagina een statische pagina, want ontzettend kan schelen in laadtijd.
Verder zal ik hier niet te technisch op ingaan. Wel wil ik je even meegeven dat ik deze tip bewust als tweede behandel.
Het installeren van een caching plugin kan de laadtijd namelijk aanzienlijk verbeteren.
Zie hieronder mijn eigen resultaten van voor en na het installeren van een caching plugin.
De caching plugin die ik hiervoor gebruik is W3 Total Cache.
#3 Verklein je afbeeldingen
Hoe groter je afbeeldingen zijn, des te meer er geladen moet worden en dus des te langer het duurt voordat een pagina geladen is.
Nu is het zo dat we steeds sneller kunnen internetten, meer data kunnen downloaden en dus zou je kunnen zeggen dat het niet zo veel meer uitmaakt hoe groot je afbeelding zijn.
Maar niets is minder waar! Want we zijn er namelijk ook aan gewend geraakt dat websites snel geladen worden. En een website die niet snel geladen wordt, word vaak ook weer snel genoeg verlaten.
We hebben namelijk geen zin in lang wachten op informatie, zeker niet online!
Verklein dus je afbeeldingen.
Stel je hebt een afbeelding van zo’n 200kb met afmetingen van 1200 x 800 pixels die je in een blogpost wilt gebruiken. Dan kun je de afbeelding beter verkleinen naar een kleinere resolutie, wat het bestandsformaat drastisch omlaag kan halen.
En om afbeeldingen te kunnen verkleinen, zijn er genoeg online tools waarmee je dit heel eenvoudig kunt doen. Een voorbeeld van zo’n tool is Picresize.
Je kunt hier heel eenvoudig je afbeelding uploaden en vervolgens laten verkleinen.
Wat tevens ook erg handig kan zijn, is een plugin die automatisch jouw afbeeldingen optimaliseren.
Een aantal plugin die dit automatisch voor je kan doen is reSmush.it Image Optimizer.
Pas dit echt toe! Want je wilt niet weten hoeveel website ontzettend lange laadtijden hebben omdat simpelweg de afbeeldingen gewoon te groot zijn.
#4 Keuze van het WordPress thema
Ook de keuze van het WordPress thema dat je uiteindelijk gaat gebruiken heeft invloed op de snelheid van je website.
Veel thema’s zijn ontwikkeld puur op hoe het er uit ziet (het design). Maar het aller belangrijkste van een thema vind ik zelf dat het ook zo is opgebouwd, dat het ook snel geladen kan worden.
En dit zou prioriteit nummer 1 moeten zijn.
Want zeg nou zelf: Wat heb je aan een heel mooi thema met allerlei special effects die er 10 seconden over doet om te laden?
Helemaal niks! Want je bezoeker heeft je website wellicht al verlaten voordat deze geladen is. Het duurt simpelweg te lang.
Waar je op moet letten bij de keuze van een WordPress thema qua snelheid is met name of dat de code schoon is opgebouwd.
Belangrijk is dat de code van thema zo schoon mogelijk is (clean code). Hiermee zorg je ervoor dat Google zo min mogelijk code af hoeft te gaan om uiteindelijk jouw content te kunnen indexeren, waar het uiteindelijk om gaat.
Ik kan hier heel technisch op ingaan, maar het belangrijkste is gewoon dat je een thema uitkiest die hier ook rekening mee houdt.
Een heel goed voorbeeld van een licht gewicht WordPress thema met clean code, is GeneratePress. Dit thema is zo in elkaar gezet, dat het zo snel mogelijk geladen kan worden.
#5 Onderhoud je database
Zorg er voor dat je database schoon en opgeruimd blijft.
Een database kan namelijk erg vervuild raken en dat komt niet echt ten goede van de snelheid van jouw WordPress website.
Het opschonen van je database kun je op verschillende manieren doen. Hieronder een aantal dingen die je van tijd tot tijd minstens zou moeten doen.
Zijn er plugins die je niet meer gebruikt?
Het beste deactiveer en verwijder je deze plugins. Plugins die je niet gebruikt worden namelijk wel geladen en kost dus laadtijd, en laadtijd heeft invloed op de snelheid van je website.
Verwijder spamreacties. Alle content die gegenereerd wordt, word opgeslagen in de database. En dat geldt ook voor spamreacties die niet zichtbaar op je website maar aan de achterkant van je website wel aanwezig zijn.
Verwijder deze dus met enige regelmaat.
Verwijder revisies. Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien klinkt het ergens wel bekend maar weet je niet wat het is.
Dit zijn simpelweg vorige versies van pagina’s of berichten. Iedere keer als je een pagina of bericht aanpast en vervolgens opslaat, ontstaat er een nieuwe revisie. Middels deze revisies is het heel gemakkelijk om een versie terug te gaan.
Handig als je bijvoorbeeld wijzigingen hebt gedaan en hebt opgeslagen die je terug wilt draaien. Maar op een gegeven moment weet je dat je deze revisies niet meer gaat gebruiken en kun je ze het beste gewoon verwijderen.
Het resultaat
Zoals ik in het begin van dit artikel ook al zei; meten = weten.
We hebben in het begin gemeten wat de snelheid eerst was, maar het is ook belangrijk om te weten of de dingen die we toegepast hebben, ook daadwerkelijk werken.
Zoals ik in het begin ook al zei, is het daarom handig om na iedere snelheidsoptimalisatie te gaan meten of het gewerkt heeft.
Zo weet je voor je zelf ook meteen of datgene wat je toegepast hebt, ook daadwerkelijk een snelheidsboost heeft opgeleverd. En zo weet je ook meteen voor in de toekomst waar je op moet letten om je WordPress website snel te houden.
Tot slot ben ik benieuwd naar wat bij jou geholpen heeft om je WordPress website sneller te krijgen. Laat hiervoor even hier onder even een berichtje achter.